Historia

Stiger man upp tidigt en dag i Kina kan man i parker se människor som rör sig i mjuka behärskade rörelser. Det är bl. a. Qigong man kan se. Denna “hälsogymnastik” har etablerat sig i västvärlden.

I Kina anses Qigongen vara 5000 år gammal. När qigong blev “qigong” som vi ser det idag är inte känt. Det finns en jadefigur från 300-talet f. Kr., nu i Förbjudna stadens museum, en figur som har inristade träningsråd för qigong i sittande position.

Det finns många Qigongskolor. Man brukar nämna fem stycken: Taoistisk-, buddhistisk-, konfuciansk kampkonst och medicinsk Qigong.

Den medicinska Qigongen har utvecklats ur den taoistiska och den buddhistiska Qigongen. Den bygger även på teorier från den traditionella medicinen. Ett annat särdrag hos den medicinska Qigongen är att patienten inte utsätts för passiv medicinsk behandling utan handlar aktivt enligt den egna terapeutiska metoden.

Medicinsk Qigong har visat sig ha en mycket god effekt på alla stressrelaterade sjukdomar samt även andra sjukdomar. Den har även en förebyggande effekt.

Den metod inom medicinsk Qigong som har flest anhängare i Sverige är Biyun-metoden.

Biyun betyder “de azurblå molnen”. De moln som enligt myten ger himmelsk lycka.

Biyun-metoden är skapad av en kvinnlig kinesisk läkare vid namn Fan Xiulan. Hon har fått en professur för sin Qigong.

Biyunmetoden har många särdrag, den är till exempel enkel, jordnära och praktisk. Den stärker kroppen, men utvecklar också inre förmågor och lär oss att hämta kraft från naturen. I Biyun-metoden lär man sig både rörelse och stillhet. Biyun-metoden är besjälad av en helhetssyn där människan, kosmos och qi (livskraften) existerar i ständig samverkan.